Bábovka či buchta na plech

1 hrnek cukru

4 vejce

1 sáček vanilkového cukru

1 kelímek smetany

2 hrnky polohrubé mouky

1 sáček kypřícího prášku

Cukr nasypeme do misky, přidáme celý sáček vanilkového cukru a 4 žloutky. Dobře rozmícháme a přilijeme smetanu. Přidáme mouku, kypřící prášek do pečiva a nakonec ušlehaný sníh z bílků. Dobře umícháme, aby se nám ve hmotě nevytvořily hrudky, můžeme použít na pomoc mixér.

Část těsta si můžeme oddělit a přidat do něj kakao, tím získáme dvoubarevnou buchtu a můžeme tvořit libovolnou mozaiku.

Pokud by bylo těsto příliš tuhé a nedalo by se ani umíchat, přilijeme trochu mléka, mléko je potřeba přilít i do směsi, kterou připravujeme s kakaem.

Formu na bábovku nebo menší plech vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Směs nalijeme do formy a dáme péct na cca 160°C v horkovzdušné troubě na 30 minut. Po vypnutí trouby necháme buchtu ještě chvíli v troubě dojít. Zda je buchta upečena můžeme ověřit tím, že do ni píchneme špejlí – pokud se na ni těsto nenalepí, je hotová.

Tuto buchtu občas připravuji i z hladké mouky a je stejně dobrá.