BIGOS

  • 3 polév. lž. vepřového sádla
  • 200 g anglické slaniny
  • 3 bobkový list
  • 3 cibule
  • 200 g uherské pikantní klobás
  • 100 g žampionů
  • 600 g vepřového masa na guláš
  • 100 g sekaných rajčat
  • sůl, pepř, paprika, majoránka, listová petržel, kmín
  • 10 sušených švestek
  • 1,5 l vody
  • 250 g kysaného zelí
  • 250 g čerstvého zelí

V kotlíku rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm nakrájenou slaninu. Ochutíme bobkovým listem, nakrájenou cibulí a orestujeme dosklovata. Přidáme pokrájenou klobásu a žampiony a restujeme asi 5 minut. Následně doplníme o na kostky nakrájenou vepřovou plec a zarestujeme. Ochutíme sekanými rajčaty, mletým kmínem, solí, pepřem a zaprášíme mletou paprikou. Přimícháme nakrájené sušené švestky, zalijeme vodou, přidáme kysané i čerstvé nakrouhané zelí. Na mírném plameni za občasného míchání pomalu dusíme do měkka. Před koncem dokončíme majoránkou a promícháme. Podáváme za tepla či za studena s čerstvým chlebem ozdobené sekanou listovou petrželí.