Vánočka

350 g polohrubé mouky

165 ml mléka

70 g másla

70 g cukr krupice

1/2 kostky droždí (21 g)

3 žloutky

40 g rozinek

1/2 lžičky citronové kůry

1 lžička soli

50 g sekaných vlašských ořechů

50 g sekaných mandlí

Z vlažnmého mléka, droždí a trochu cukru necháme vzejít kvásek. Do misky dáme mouku, cukr, sůl citronovou kůru a promícháme. Přilijeme rozehřaté vlažné máslo, žloutky, kvásek a vypracujeme hladké polotuhé těsto. Přikryjeme a necháme kynout na teplém místě. Přimícháme rozinky a dáme se do pletení.

Nejjednodušší způsob pro začátečníky jako jsem já je uválet si 4, 3 a 2 hady a umotat si tři díly.

1. díl: Ze 4 válečků spleteme základnu. Nejprve si přehodíme dva prostřední válečky, poté přidáme postranní válečky a budeme pravidelně splétat až do konce válečků. Výhoda je, že to nemusí být nic pravidelného, naštěstí to není vidět.

2. díl: Ze tří válečků vytvoříme klasický copánek.

3. díl: Poslední dva válečky jednoduše smotáme.

Poslední krok: Na vymazaný plech položíme 1 díl – základnu. Uprostřed mírně promáčkneme hřbetem ruky a do vzniklého ďolíčku umístíme 2. díl  a zase lehce promáčkneme a na vrch položíme poslední ozdobný cop. Poslední cop by měl být delší, aby jsme jeho konce mohli umístit přes kraje až pod základnu.

Vánočku necháme aspoň půl hodiny ještě kynout v teple, poté ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sekanými mandlemi a ořechy. Pečeme v rozehřáté troubě cca 30 minut. Jestli už je hotova můžeme vyzkoušet tak, že do ni píchneme špejlí a pokud se těsto nebude lepit na špejli, tak je vánočka hotová.