Sekaná

400 g libového mletého hovězího masa

400 g tučného mletého vepřového masa

sůl a pepř

1/2 lžičky drceného kmínu

1 lžíce majoránky

6 stroužků česneku

3 rohlíky

300 ml mléka

4 vejce



Použijeme staré rohlíky nebo je necháme aspoň přes noc jen tak ležet venku. Nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem, aby zase změkly.

Všechno maso dáme do větší mísy, přidáme vejce, utřený česnek, kmín, sůl, pepř a majoránku. Přidáme namočené pečivo a důkladně promícháme.

Vytvarujeme šišku (nebo dvě), pokud bude sekaná moc řídká, tak přidáme strouhanku nebo pokud bude moc tuhá přidáme vodu. Na povrchu potřeme vodou, uložíme do pekáčku a dáme péct do trouby na 160°C cca na hodinu. Během pečení podlijeme vodou a průběžně poléváme výpekem i sekanou. Nakonec po vypnutí trouby necháme sekanou ještě 10 minut dojít.

Povrch sekané můžete poklást slaninou, zpestří to tento pokrm.