Ingredience
Na 2 litry kuřecího vývaru:
- 1/2 kuřete nebo skelety či kuřecí stehna s kostí, do polévky i navíc 1 kuřecí prso
- 10 plátků čerstvého zázvoru
- 1 větší tyčka skořice
- 3 badyány
- 2 kardamomy
- 3 lžíce cukru, nejlépe třtinového
- 6 oloupaných stroužků česneku
- 2 lžíce rybí omáčky
- svazek jarní cibulky (bílé části nechte do hotové polévky, pro vývar použijte jen zelené)
Do hotové polévky:
- 1 červená chilli paprička
- 2 limetky
- 400 g plochých rýžových nudlí
- sůl, čerstvé bambusové výhonky, pečená cibule, pokud máte
- čerstvý koriandr (i stonky), thajská bazalka
Postup:
Nejdříve
dáme vařit kuřecí maso spolu s kořením, zázvorem, jarní cibulkou,
česnekem a cukrem alespoň dvě hodiny, abychom dosáhli silného vývaru.
Pokud máme čerstvá kuřecí prsíčka, vložíme je do polévky ke konci vaření
a vaříme ve vývaru do měkka.
Mezitím si připravíme rýžové nudle podle návodu, tedy většinou sušené
uvaříme v horké vodě, hotové zalijeme trochou vody, přikryjeme talířkem
a dáme na minutu do mikrovlnky.
Potom obereme a nakrájíme vařené
kuřecí maso ze skeletů i prsíčko na plátky. Chilli papričku nakrájíme na
kolečka, limetku na čtvrtky, jarní cibulku na kolečka a s omytými
bylinkami a opečenou cibulkou vše připravíme na vedlejší talířek. Do
menší misky vložíme čerstvé bambusové výhonky. Vývar ochutíme rybí
omáčkou a případně solí, přecedíme nebo jen odebereme koření.
Do
připravených misek na polévku nejdříve rozdělíme nudle, pak maso a vše
přelijeme naběračkou horkého vývaru. Vymačkáme limetku, přidáme chilli
papričky, bambusové výhonky a bylinky a podáváme k povolenému srkání.