Medovník

250 g hery

3 vejce

3 lžíce tmavého medu

300 g cukr krupice

400 g hladké mouky

1 lžička jedlé sody

hrst ořechů na posypání (já nedávám)

Krém:

1 karamelové salko

300 g másla

Připravíme si vodní lázeň a vodu přivedeme k varu. Postavíme do ní ohnivzdornou misku a v ní necháme pomalu rozpustit heru. Po rozpuštění přidáme vejce, med, cukr, mouku a jedlou sodu. Troubu předehřejeme na 170°C, horkovzdušnou na 150°C. Těsto mícháme přibližně 10 minut dokud není úplně hladké. Pak jej rozdělíme na 6 stejně velkých plátů na pečící papír.

Jedna možnost je nakreslit si na pečící papír kolo dle dortové formy do které pak budeme medovník dokončovat. Nebo těsto rozprostřeme na celou plochu plechu a na závěr vytvoříme řezy – v tomto případě nebude plátů šest, ale třeba jen čtyři, záleží na velikosti plechu. Těsto by mělo být rozetřené v tenké vrstvě a alespoň o jeden centimetr přes stanovenou hranici velikosti dortu, aby jsme mohli udělat drobení na závěrečné zdobení.

V troubě pečeme přibližně 10 minut, ale dejte pozor i na malé připálení – je to cítit.

Pomocí metly vyšleháme krém ze změklého másla a salka (můžeme použít i mixér).

Upečené placky ořízneme, aby byly všechny stejné a ze zbylé okraje rozdrobíme.

Jakmile máme vše připraveno, tak posledním krokem je vrstvení. Plát dortu, na něj rozetřeme krém a na něj zase plát a tak pořád dokola, poslední vrstvu tvoří krém. Krémem potřeme i okraje, aby nám tam pěkně drželo drobení. A nakonec dáme již zmiňované drobení nahoru i po stranách. Poslední vrstvou mohou být ořechy na vrchu nasypané.

Medovník necháme odležet a ztuhnout v lednici a pak s chutí do toho.