3 lžíce másla
500 ml hovězího vývaru
5 lžic oleje
500 ml plnotučného mléka
1 smetana
1 – 2 lžíce octa a třtinového cukru
mletý bílý pepř
sůl a kopr
Mléko a smetanu necháme ohřát na pokojovou teplotu. V kastrolu rozehřejeme máslo, olej, hladkou mouku a uděláme jíšku. Přidáme do ní kopr a krátce restujeme. Prudce vlijeme vývar a chvíli povaříme. Na 5 minut odstavíme z plotny a pomalu vlijeme mléko. Pokud máme omáčku raději hustou, přidáme do smetany ještě trochu mouky a vlijeme do omáčky, pokud máme raději řidší vlijeme smetanu samotnou. Vmícháme zbylý kopr a povaříme. Nakonec osolíme a opepříme, dochutíme octem a cukrem. Pokud rádi i maso, tak doporučuji hovězí loupanou plec, kterou vaříme zvlášť a vznikne nám vývar, ale dá se podávat i jen s houskovým knedlíkem či bramborem a vajíčkem uvařeným na tvrdo.