Šneky z listového těsta

listové těsto (vyválený plát je nejlepší)

Náplň:

kečup ostrý a jemný

česnek

sůl a pepř

oregano

plátky šunky

může být i jakýkoliv suchý salám

sýr – může být jakýkoliv – balkánský, gouda, eidam, niva

1 vejce

V tomto receptu rozhodně fantazii meze nekladu, u nás to funguje tak, že tu vždycky zůstávají zbytky sýrů či salámů a nikdo to už nechce jíst. Udělají se šneci a lednice i talíře se vyprázdní.

Do misky smícháme dle chuti kečupy, prolisovaný česnek, sůl a pepř, oregano a potřeme jim vyválený plát listového těsta. Na to položíme plátky salámů a sýr v jakékoliv podobě – na plátky, nastrouhaný nebo v případě balkánského sýru rozdrobený. Doporučuji si vše pokládat jen na polovinu těsta, aby nám šel hezky zavinout. Rozšlehaným vejcem potřeme konec těsta, aby se přilepil na zamotávající se plát a nerozvinul se. Dobré je těsto při rolování „utáhnout“, abychom tam neměli zbytečně moc vzduchu. Nyní jsou dvě varianty:

  1. Těsto takto smotané položíme na pečící papír, potřeme vajíčkem, na vrchu propícháme vidličkou a dáme péct do trouby.
  2. Těsto rozkrájíme na asi 1 cm široké šneky – mělo by se opatrně a ostrým nožem, aby nám nevytekla a nevypadla veškerá náplň. Poté pokládáme na pečící papír „naležato“ a potíráme vajíčkem.

Pečeme v troubě asi na 170° C cca 15 – 20 minut. Záleží na tom, jak je rozpálená trouba, proto je dobré šneky sledovat. Někdy je mám ze spodní strany trochu černější, ale pokud to není moc, tak to není na škodu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *