listové těsto (vyválený plát je nejlepší)
Náplň:
kečup ostrý a jemný
česnek
sůl a pepř
oregano
plátky šunky
může být i jakýkoliv suchý salám
sýr – může být jakýkoliv – balkánský, gouda, eidam, niva
1 vejce
V tomto receptu rozhodně fantazii meze nekladu, u nás to funguje tak, že tu vždycky zůstávají zbytky sýrů či salámů a nikdo to už nechce jíst. Udělají se šneci a lednice i talíře se vyprázdní.
Do misky smícháme dle chuti kečupy, prolisovaný česnek, sůl a pepř, oregano a potřeme jim vyválený plát listového těsta. Na to položíme plátky salámů a sýr v jakékoliv podobě – na plátky, nastrouhaný nebo v případě balkánského sýru rozdrobený. Doporučuji si vše pokládat jen na polovinu těsta, aby nám šel hezky zavinout. Rozšlehaným vejcem potřeme konec těsta, aby se přilepil na zamotávající se plát a nerozvinul se. Dobré je těsto při rolování „utáhnout“, abychom tam neměli zbytečně moc vzduchu. Nyní jsou dvě varianty:
- Těsto takto smotané položíme na pečící papír, potřeme vajíčkem, na vrchu propícháme vidličkou a dáme péct do trouby.
- Těsto rozkrájíme na asi 1 cm široké šneky – mělo by se opatrně a ostrým nožem, aby nám nevytekla a nevypadla veškerá náplň. Poté pokládáme na pečící papír „naležato“ a potíráme vajíčkem.
Pečeme v troubě asi na 170° C cca 15 – 20 minut. Záleží na tom, jak je rozpálená trouba, proto je dobré šneky sledovat. Někdy je mám ze spodní strany trochu černější, ale pokud to není moc, tak to není na škodu.