Lívance

500 ml mléka                                                     Na obalení a potírání:

400 g polohrubé mouky                             2 lžíce másla

4 vejce                                                                    2 – 3 lžíce rumu

30 g droždí (3/4 kostky)                             150 g krupicového cukru

80 g krupicového cukru                              150 g moučkového cukru

špetka soli                                                            (1 lžička mleté skořice)

máslo na smažení

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, vmícháme mouku, přidáme vejce, cukr, špetku soli a umícháme hladké těsto a necháme vykynout na teplém místě alespoň 40 minut.

Po vykynutí už těsto nemícháme, ale lžící jej nabíráme a dáváme na rozpálenou pánev vytřenou máslem. Pečeme zvolna z obou stran, upečenou stranu vždy potřeme rozpuštěným máslem s rumem, doporučuji po potření ještě malinko opéct, lívance budou krásně křupavé. Po vyndání ihned obalujeme v cukru (smíchaný krupicový s moučkovým). Můžeme do cukru přidat lžičku mleté skořice.

Když lívance obalíte v cukru ihned po upečení, nabalí se na něj docela hodně cukru, pokud by někdo raději méně sladké lívance, doporučuji neobalovat hned po upečení, ale nechat to až na každém jednotlivci, který bude lívance jíst.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *