Blog o jednom běžném životě…

Vepřové na pánvi se zeleninou

300 g vepřového masa

trochu kukuřice

1 rajče

1 paprika

grilovací koření

sůl a pepř

sojová omáčka

hořčice

2 šalotky

1/2 kostky masoxu

chilli papričky nebo jalapeňos (dle chuti)




Na troše sádla osmahneme šalotku nakrájenou na měsíčky a přidáme k ní maso. Když je maso hnědé přihodíme rajčata, papriku, chilli papričky (buď sušené nebo čerstvé) nebo jalapeňos a společně podusíme. Přidáme sůl a pepř, trochu sojové omáčky a hořčice (u obou surovin dáme tak jednu lžičku a se solí to nesmíme nijak přehánět). Přihodíme trochu kukuřice, 1/2 kostky masoxu a podlijeme vodou. Společně dusíme dokud není maso měkké (netrvá to dlouho, tak 20 minut). Průběžně mícháme a pokud je potřeba nebo chceme více „omáčky“, tak podléváme. Pokud se vám jídlo bude zdát hodně slané nebo ostré, pomůže sladký kečup či trošku cukru (tím nic nezkazíte).

Jako přílohu nejraději dělám čínské nudle, ale pozor jaké koupíte, některé smrdí jako čínská polévka do hrnečku, a to moc nedoporučuji. Vyplatí se koupit větší balení v červeném obalu, cena je cca kolem 40 Kč, vaří se asi 15 minut a nejčastěji je koupíte u Vietnamců. 🙂

Špenátovo-sýrové taštičky

1 balení listového těsta

250 g špenátu

200 g sýr na strouhání (eidam, gouda)

vajíčko na potření




Připravíme si špenát, v rendlíku s česnekem, solí a pepřem (můžeme přidat trochu smetany či mléka dle chuti). Je lepší, když je špenát spíš suchý, aby nám voda nevytekla při pečení v troubě, hlavně špenát necháme vychladnout pokud možno úplně, jinak se listové těsto „rozblemcá“ a potrhá při balení. Sýr si nastrouháme na jemno. Listové těsto vyválíme a nakrájíme na čtverce přibližně na velikost dlaně, jak je vidět na obrázku (lépe s pak dělají balíčky). Na připravený čtverec z listového těsta dáme trochu sýra, na něj špenát, přiměřeně 1 polévková lžíce a zabalíme, aby byl baliček utěsněný a pokud možno v něm nebylo zbytečně moc vzduchu. Pokládáme na plech místem zabalení dolů. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předem vyhřáté trouby na 160 °C. Pokud možno podáváme ještě teplé, ale za studena také nejsou špatný.

 

 

Pečená vepřová žebra v pikantní marinádě

400 g vepřových žeber

Marináda:

1 lžíce kečupu

1 lžíce sojové omáčky

1 lžíce pikantní sladké omáčky

2 stroužky česneku

sůl a pepř




Vepřová žebra rozporcujeme nebo necháme v celku. Marinádu připravíme ze surovin a žebra tím potřeme v pekáčku, ve kterém je budeme péct, necháme chvíli v lednici marinovat a poté je dáme cca na 1h do trouby na 180 °C. Nic těžkého přesto chutného.

 

Kuřecí paličky v těstíčku

4-6 kuřecích paliček (lze použít jakékoliv kuřecí maso)

60 g hladké mouky

250 ml studené perlivé vody

40 g uvařených oloupaných studených brambor

olej na smažení

hladká mouka na obalení




Mouku, perlivou vodu a nakrájené brambory rozmixujeme společně v misce, aby nám vzniklo těstíčko. Doporučuji klidně přidat bramboru, těstíčko je docela řídké. (Množství uvedené v receptu je malé, ale z mé zkušenosti to stačilo). Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Maso obalujeme nejprve v hladké mouce a pak v těstíčku. Přebytečný tuk necháme odsát na kuchyňském papíru. Olej musí být opravdu rozpálený, může se stát, že se těstíčko přilepí na pánev. Tlustější kousky masa měli trošku problém s tím, že byly syrové, ale to jsem napravila tak 10 minuty ve vyhřáté troubě na plechu.

Vzhledem k tomu, že mi zbylo těstíčko, tak jsem v něm zkusila obalit i uvařené brambory nakrájené na plátky a vůbec to nebylo špatné, doporučuji vyzkoušet.

Rizoto s masem, houbami a smetanou

Rýže (1 hrnek a podusíme nebo 2 sáčky)

200 g Vepřové či kuřecí maso

100 ml smetany (31 %)

kukuřice, žampiony (záleží na chuti)




Rýži podusíme či uvaříme, jak jsme zvyklí. Osolené a opepřené maso orestujeme na pánvi, dle chuti přidáme grilovací koření, sojovou omáčku, nebo bylinky (majoránka, oregano, bazalku). Přidáme na plátky nakrájené žampiony a kukuřici (já dávám z plechovky, předtím vylijeme nálev) a chvilku společně restujeme, poté podlijeme smetanou a necháme ji zredukovat. Když nám směs zhoustne, ale ne moc, přidáme rýži a společně promícháme. Doporučuji dosolit a dopepřit dle chuti, houby a rýže ji potřebují více. Není to nic náročného a rizoto aspoň není „suché“.

Olivová „focaccia“

Těsto jako na pizzu: https://www.klarapexova.cz/2016/12/10/pizza/

Černé olivy

Rozmarýn

(Strouhaný sýr, mozzarela, rajčata)



Občas si večeři potřebuji usnadnit, proto těsto na pizzu použiji na více receptů.

Z těsta si rukama vytvarujeme placky (já dělám malé placky 1 placka = velikost ruky), na ně nandáme černé olivy – doporučuji je rozříznout na půl. Přidáme snítky rozmarýnu, opatrně ať to nepřeženete, stačí tak 2 malé kousky snítky na jednu placku.

Každý musí vyzkoušet dle chuti, pokud by se vám placky zdáli suché, není na škodu potřít je olivovým olejem a pak na ně nandáme ostatní suroviny, ale opatrně jelikož v těstu už olej je, tak to většinou to není potřeba.

Každopádně na vrch si můžeme dát vše dle chuti, ale pozor, ať se vám z toho nestane zase pizza. Já ráda zůstávám je u oliv. 🙂

Vepřové do trouby

400 g vepřového masa (kýta, kotleta – jakékoliv)

4 plátky másla

1 plechovka kukuřice

1 plechovka hrášek

baby karotka (nebo plechovka mrkev s hráškem)

může být i zeleninová směs s kukuřicí

žampiony též v plechovce

1 plechovka fazolových výhonků

5 brambor



Do zapékací misky položíme plátky másla, na ně dáme naklepané osolené a opepřené maso z obou stran, na ně navrstvíme zeleninu, výhonky a brambory oloupané a nakrájené na kostičky. Osolíme, opepříme, posypeme granulovaným česnekem a grilovacím kořením. Dáme péct do trouby na 170°C. Sterilovaná zelenina i maso pustí šťávu, takže není úplně potřeba podlévat, ale pro jistotu to v polovině pečení zkontrolujte a klidně přilijte trochu vody. Pečeme cca 60 minut.

Pokud nemusíte brambory, můžete si tento pokrm oživit, že si k nim připravíte tortilly.

„Šunkofleky“ bez šunky aneb sýrofleky

400 g těstovin (kolínka)

100 g sýr gouda 48%

2 plátky šunky – může a nemusí být

100 ml smetany (31 %)

3 vajíčka




Těstoviny uvaříme dle návodu. Do zapékací misky kápneme trošku olivového oleje. 1/2 uvařených těstovin nasypeme do zapékací misky, na ně dáme 1/2 množství sýra – buď může být na plátky nebo nastrouhaný, pokud máme doma zbytek šunky, jako u nás, můžete ji navrstvit na sýr buď na plátky nebo na nudličky nakrájená, jinak být nemusí. Nasypeme druhou část těstovin a na ně zase druhou část sýra. dáme na 10 minut do předem rozehřáté trouby, aby se nám sýr roztekl. Připravíme si vajíčka rozmíchané se smetanou, do této směsi můžeme přidat trochu soli a pepře a pokud máme rádi, tak i jakékoliv bylinky – dodá to jídlu šmrnc. 🙂 Po 10 minutách přilijeme do zapékací misky a zlehka promícháme. Pečeme cca na 180°C asi 20 minut, záleží jak moc máte rádi tvrdý upečený povrch.

Tento recept je ideální pokud máte rádi sýr a nebo chcete oživit stravu děťátku, které baští stále jenom těstoviny. 🙂

Kovbojské fazole

500g vařených fazolý nebo 2 plechovky
100g slaniny
250g uzená krkovice
1 rajčatový protlak
bílá paprika
1 cibule
2 stroužky česneku
mletá sladká paprika, mletý pepř




Nakrájíme cibuli na jemno, slaninu na kostičky dáme smažit, přidáme uzenou krkovici na kousky. Smažíme dokud není cibule dozlatova. Přidáme nakrájenou papriku a rezetřený čenek, ještě chvili smažíme. Zasypeme paprikou. Přidáme fazole, přidáme protlak a podle potřeby podlijeme. Přikryjeme pokličkou a občas zamícháme. Asi po deseti minutách máme hotovo. Podle chuti podáváme s plátkem smažené uzené krkovice. Dobrou chuť